Στο συνημμένο έγγραφο υπάρχουν προς ενημέρωσή σας κάποιες τηλεφωνικές γραμμές οι οποίες παρέχουν δωρεάν ή με αστική χρέωση από σταθερό τηλέφωνο, ψυχολογική υποστήριξη, σε παιδιά/εφήβους. Κάθε μία από αυτές τις τηλεφωνικές γραμμές έχει διαφορετικό πλαίσιο αναφοράς όπως περιγράφεται.

Αυτές οι τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης παρέχονται είτε από εθνικούς φορείς ή από ΜΚΟ που συνεργάζονται άμεσα με κρατικούς φορείς. Γι αυτό το λόγο προτείνονται και υπάρχουν και στην ιστοσελίδα του Συνηγόρου του Παιδιού http://www.0-18.gr/gia-paidia/tilefonikes-grammes-gia-paidia-efiboys.

Η επικοινωνία μέσω αυτών των τηλεφωνικών γραμμών μπορεί να βοηθήσει τον μαθητή ή την μαθήτρια :   

α) ως άμεση διέξοδο για να μιλήσει σε κάποιον όταν δεν υπάρχει κανείς δίπλα του

β) στην αρχική κατανόηση του προβλήματος που τον/την απασχολεί

Σίγουρα η συμβουλευτική υποστήριξη που παρέχεται μέσω τηλεφωνικών γραμμών δεν μπορεί να επιλύσει το όποιο ζήτημα και να υποκαταστήσει την διαπροσωπική επικοινωνία. Ούτε βέβαια θα πρέπει η προοπτική χρήσης αυτών των τηλεφωνικών γραμμών να αποτρέψει κάποιον μαθητή από την αναζήτηση πιο ουσιαστικής συμβουλευτικής υποστήριξης.

Επειδή υπάρχουν μαθητές που δεν γνωρίζουν την ύπαρξη αυτών των τηλεφωνικών γραμμών, θα ήταν ενδεχομένως χρήσιμο να αναρτηθεί ένα αντίγραφο από το συνημμένο έγγραφο στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου.  

Χρήσιμες τηλεφωνικές γραμμές για παιδιά και εφήβους